II. Spina Bifida Farkındalık Sempozyumu - Biruni Üniversitesi

II. Spina Bifida Farkındalık Sempozyumu

Tarih : 26 Ekim 2020
II. Spina Bifida Farkındalık Sempozyumu

Beyin Araştırmaları ve Biruni Nadir Hastalıklar Topluluğu 26 Ekim 2020 tarihinde Reyhan Konferans Salonumuzda ” II. Spina Bifida Farkındalık Sempozyumu” etkinliği gerçekleştirdi. Toplantıya konuşmacı olarak katılan Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Belce hocamız, “Folik asit eksikliği, hastalığın en büyük nedenlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Hastalık anne karnındayken meydana gelir. Spina Bifida hastalığı, gebeliğin ilk ayında oluşmaktadır. Bu anomolide bebeğin omurgası şekillenirken tam olarak kapanmıyor. Omurilik ve sinirler, açık kalan omurların arasından çıkar ve bebeğin sırtında yumru oluşturur. Bunun sonucu olarak vücuttaki bazı sinirler zarar görür. Hastalık; çocukta yürüme problemleri, kısmi felç, hidrosefali ve mesane problemleri ile kendini gösterir. ” dedi.
    Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nezih Hekim hocamız ise Türkiye’de her bin çocuktan 3′ ünde görülen bu hastalık ile ilgili erken tanının dikkatine önem çekerek, “Hamilelik planlayan kadınların en az 3 ay öncesinden bir uzmana başvurarak folik aside başlaması gerektiğinin altını çizdi. Hamileliğin ikinci döneminde yapılan tarama testleri tanı için bize büyük bir veri veriyor. Tanı için kan testi, ultroson ve amniyosentezden faydalanılmaktadır. Üçlü testte elde edilen AFP değeri yüksek çıkması durumunda Spina Bifida şüphesi göz ardı edilmemelidir.” diye belirtti. Hocalarımızın konuşmalarının ardından söz alan Spina Bifida Derneği İstanbul Şube Başkanı Dilek Nalcakan, “Kendi oğlunun da Spina Bifida hastalığı ile mücadele ettiğine dikkat çekerek, onlar aslında engelli değil. Biz kaldırımlarda rampaların bulunmamasıyla, asansörlerin onların kullanınımına uygun dizayn edilmemesi gibi örneklerle biz sağlıklı bireyler olarak onlara engel oluyoruz. Spina Bifidanın ne olduğu hakkında daha çok farkındalık projelerinin geliştirilmesi gerekiyor. Toplumda Spina Bifida hastalarını ötekileştirmeyelim, ayrıştırmayalım.”diye ifade etti. Program, Cem Nalçakan’ın dans gösterisi videosu ve Umut Yılmaz’ın kısa film gösteriminden ardından sona erdi.