18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü - Biruni Üniversitesi

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü

Tarih : 22 Mart 2023
18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü

Edebiyat ve Şiir Topluluğu, 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 108. yıldönümü sebebiyle 17 Mart 2023 tarihinde online platformda “18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma” programı gerçekleştirdi. Program, Edebiyat ve Şiir Topluluğu Başkan Yardımcısı Tıp Fakültesi 1. Sınıf öğrencisi Seyit Emir PALA’nın açılış konuşmasını yapmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı.

Etkinliğe konuşmacı olarak Katılan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammet ERAT “Çanakkale Zaferi tarihimizin gerçekten bilinmesi gereken bir sayfasıdır. Çanakkale Savaşları’nda gösterilen kahramanlığın, azmin ve başarının nasıl gerçekleştiğini bilmek zorunluluğumuz vardır” diyerek Çanakkale Zaferi’nin önemini anlattı.

“Çanakkale Zaferi Milli Mücadeleye Referans Oldu”

ERAT,  Çanakkale haritası üzerinden hangi cephelerde hangi savaşların yapıldığı, askerlerimizin hangi cephelerde yoğunlukla şehit olduğu, bu cephelerdeki komutanların eşsiz mücadelesi, Nusrat mayın gemisinin özelliğinden ve başarısından bahsetti. Mustafa Kemal Paşa komutanlığındaki Türk ordusunun azim ve gayretiyle savaştan galip geldiğini dile getiren ERAT, Çanakkale’de elde edilen zaferinin Milli Mücadele dönemine referans olduğunu ve Çanakkale ruhuyla Kurtuluş Savaşı’nda başarıya kavuşulduğunun altını çizdi.