19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını Coşkuyla Kutladık - Biruni Üniversitesi

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını Coşkuyla Kutladık

Tarih : 18 Mayıs 2023
19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını Coşkuyla Kutladık

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla 18 Mayıs 2023 tarihinde Biruni Üniversitesi Konferans salonumuzda öğrencilerimizin, akademik ve idari kadromuzun katılımıyla “19 Mayıs Atatürk’ ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı” töreni gerçekleştirildi.

Program, Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk ve tüm şehitlerimizin anısına bir dakikalık saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Sunumu Sağlık, Kültür ve Spor Direktörümüz Hakan Türker DULKADİROĞLU tarafından gerçekleştirilen törende günün anlam ve önemi üzerine konuşan üniversitemizin Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa SOLAK “ Bu yıl 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nın 104. yıl dönümü kutluyoruz. Bugün, 19 Mayıs 1919, İstanbul’un işgali üzerine yola çıkan ve zorlu bir yolculuktan sonra Anadolu’ya ayak basan Mustafa Kemal Atatürk’ün Anadolu’ya özgürlük, umut ve güven tohumlarını ekişinin Yıldönümü…

Her yıl Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı tarih olan 19 Mayıs’ı aynı zamanda Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor bayramı olarak kutluyoruz.

Bugün, Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihindeki önemli kilometre taşlarından biri Atatürk’ün Samsun’a ayak basışıdır. Türk Milleti Birinci Dünya Savaşı sonrasında kötüleşen şartlar içinde kurtuluş çareleri ararken büyük bir lider Mustafa Kemal Atatürk ortaya çıktı. Samsun’a ayak basarak Kurtuluş mücadelesini başlattı. Dolayısıyla Atatürk’ün 16-19 Mayıs 1919’da İstanbul’dan başlayan yolculuğu, bir kurtuluş dönemini simgeler.

Bu güzel günde bandırma gemisi ile sahile çıkan Kahramanları saygıyla anıyor, mürettebattan kaptanına, en rütbesizinden Mustafa Kemal Atatürk’e kadar tümünün önünde saygı ve minnetle eğiliyoruz.

Bu yolculuk, Ülkemizin zor anlar yaşadığı, işgal kuvvetlerinin yurdun dört yanına askerlerini yığdığı, en çirkin anlaşmaların dayatıldığı o günlerde umudun ve kurtuluşun Anadolu’ da başlayacağını ön görenlerin yolculuğudur.

Bu yolculuk, geleceğin ancak öze dönmekle, ulusa güvenmekle, Türklüğün şanlı mazisini hatırlamakla gerçekleşebileceğine inanan kahramanların destanıdır.

Kendisini Türkiye Cumhuriyeti ile özdeşleştiren ulu önderin “Ben o gün doğdum” dediği tarihi bir gün olan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramız hepimize kutlu olsun” dedi.

Ardından üniversitemizin Edebiyat ve Şiir Topluluğunun 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla üniversitemizde eğitim gören öğrencilerimizin röportajlarıyla hazırlamış olduğu video gösterildi. Sonrasında Meslek Yüksek Okulu 1. Sınıf öğrencilerimizden Sabiha ALTUNIŞIK ‘ınO Geliyor” ve Eğitim Fakültesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği 3. Sınıf öğrencisi aynı zamanda Edebiyat ve Şiir Topluluğu Başkanı Erva KIRAN’ın “Önce Vatanım Derim” isimli şiirlerinin seslendirmelerinin ardından program sona erdi.