Cumhuriyetimizin Kuruluşunun 99. Yılı Üniversitemizde Coşkuyla Kutlandı - Biruni Üniversitesi

Cumhuriyetimizin Kuruluşunun 99. Yılı Üniversitemizde Coşkuyla Kutlandı

Tarih : 29 Ekim 2022
Cumhuriyetimizin Kuruluşunun 99. Yılı Üniversitemizde Coşkuyla Kutlandı

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 99. Yılı münasebetiyle üniversitemizde 28 Ekim Cuma Günü saat 10:00-11.00 saatleri arasında Reyhan Konferans salonunda “29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Töreni” düzenlendi.

Törene, akademik ve idari kadromuz başta olmak üzere çok sayıda öğrencimiz katıldı. Programda, günün anlam ve önemini dile getirmek üzere söz alan Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilek Sema Arıcı “Ülkemizin işgal altından kurtarılıp Cumhuriyetin kurulması için eşsiz bir mücadele örneği gösteren başta cumhuriyetimizin kurucusu olan Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi saygıyla anarak konuşmalarıma başlamak istiyorum. Bugün bizi tutsak etmek isteyen kuvvetlere bütün dünyanın gözü önünde meydan okuduğumuz günün yıl dönümüdür. Yıl 1918 Anadolu taşıyla toprağıyla kan ağlıyor. Anadolu insanında bir sessizlik… Bir durgunluk… Elde hiçbir şey yok. Ne top, ne tüfek ne de derli toplu bir kuvvet… Yara derin, şartlar ağır. Anadolu insanı her şeyini yitirmiş ama umudunu asla yitirmemişti. Bu millet her şeyi yapabilirdi. Yeter ki kendine bir ışık bulabilsin. İşte bu ışık 1919’da Samsun ufuklarında doğdu ve dalga dalga tüm Anadolu’ya yayıldı.

Bu ışık ve heyecanla Anadolu’ da zaferle sonuçlanacak mücadelenin ilk adımları atıldı. Kürekleriyle kazmalarıyla dişiyle tırnağıyla bir mücadele başlattı Anadolu insanı.

Kurtuluş savaşımızın zaferle sonuçlanmasının ardından 29 Ekim 1923’ de Türk milletinin karakterine en uygun olan yönetim biçimi Cumhuriyet ilan edildi. Türk ulusuna bırakılan en büyük miras olan kuruluşunun 99. yılında bir araya geldiğimiz bu anlamlı günde Cumhuriyetimizin, ilelebet yaşamasını diliyor, Cumhuriyet Bayramınızı kutluyorum.” Dedi. Program üniversitemizin Edebiyat ve Şiir Topluluğu Başkanı Eğitim Fakültesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği 3. Sınıf öğrencisi Erva Kıran ve Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği 2. Sınıf öğrencisi Hüseyin Emre Sepetçi’ nin şiir okumaları ile devam etti.  Ardından sahne alan Sağlık Bilimleri Fakültesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü 3. Sınıf öğrencilerinden Berke Altıngün’ ün muhteşem Zeybek gösterisiyle program sona erdi.