İstiklâl Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü - Biruni Üniversitesi

İstiklâl Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü

Tarih : 17 Mart 2023
İstiklâl Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü

Edebiyat ve Şiir Topluluğu, İstiklâl Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif ERSOY’u Anma Günü dolayısıyla 15 Mart 2023 tarihinde online platformda program gerçekleştirdi. Program, Edebiyat ve Şiir Topluluğu Başkan Yardımcısı Tıp Fakültesi 1. Sınıf öğrencisi Seyit Emir PALA’nın açılış konuşmasını yapmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı. İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü Programı, konuşmacı olarak davetli olan eğitimci yazar Musa Yaşaroğlu’nun günün anlam ve önemine dair konuşmasıyla devam etti. Yaşaroğlu, Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’un 12 Mart 1921 tarihinde kaleme aldığı, TBMM’de yapılan oylama sonucunda milli marşımız olarak kabul edilen İstiklal Marşımızın nasıl yazıldığı ve Mehmet Akif Ersoy’un hayatı hakkında bilgi verdi.

Musa Yaşaroğlu, “Millî marşımız, Türk milletinin “medeniyet denilen tek dişi kalmış bir canavar” tarafından yok edilme niyet ve teşebbüslerine karşı verilmiş bir mücadele olan Kurtuluş Savaşı içinden doğmuştur. Onun için adı İstiklal Marşıdır.”diye belirtti.  Bugün devletimizin ve milletimizin bağımsızlığının, onurlu istiklal mücadelesinin sembolü olan, istiklal mücadelemizi destansı ifadelerle kaleme alan milli şairimiz Mehmet Akif ERSOY´un yazdığı İstiklal Marşımızın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilişinin 102. yıldönümünü kutluyoruz. İstiklal Marşını anlamak için onun hangi şartlarda yazıldığını bilmemiz ve böyle değerlendirmemiz büyük önem taşıyor. Birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde milli şairimiz Mehmet Akif ERSOY´un da dediği gibi Allah bir daha bu millete bir İstiklal Marşı yazdırmasın. Bağımsızlık mücadelemizi destansı ifadelerle kaleme alarak ölümsüzleştiren Mehmet Akif ERSOY’u Rahmet ve minnetle anıyorum. ”dedi.