Şeb-İ Yelda: Yelda Gecesi Biruni’de Keyifle Kutlandı - Biruni Üniversitesi

Şeb-İ Yelda: Yelda Gecesi Biruni’de Keyifle Kutlandı

Tarih : 26 Aralık 2022
Şeb-İ Yelda: Yelda Gecesi Biruni’de Keyifle Kutlandı

İran medeniyetinin önemli kültür günlerinden olan ve her yıl 21 Aralıkda kutladıkları Yelda gecesi yılın en uzun gecesini ifade etmektedir. Bu gecede akrabalar aile büyüklerinin evinde toplanarak geceyi birlikte geçirerek güvende olduklarını ortaya koyarlar. Karanlık kötülüğü sembolize ettiğinden birlikte olmakla yılın en uzun karanlık gecesinde bir anlamda dayanışma içinde güçlü oldukları mesajını verirler.

Biruni Üniversitemizde eğitim görmekte olan İranlı öğrenciler de geleneksel olarak ilkini geçtiğimiz yıl kutladıkları Şeb-i Yelda’yı bu yıl ikincisini keyifle gerçekleştirerek kutladılar.
    Yelda Programı sunumunu Sağlık, Kültür ve Spor v. Direktörü Hakan Türker Dulkadiroğlu ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü 1.sınıf öğrencisi Taha Teymuriyan yaptı.

Programda ilk konuşmayı Biruni üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Yüksel gerçekleştirdi. Yüksel, uluslararası öğrencilerin Biruni çatısı altında kendi çocukları gibi değer gördüğünü ve onlara okulumuzda sosyal, kültürel, bilimsel ve sportif tüm imkânların tahsis edildiğini belirtti. Sistemli ve disiplinli çalışmanın başarıya direk etki ettiğine vurgu yapan Prof. Dr. Adnan Yüksel, çok sayıdaki uluslararası öğrencisi ile Biruni’nin bir Dünya üniversitesi olduğunun altını çizdi.

Bir sonraki yılda da Yelda Programını öğrencilerle birlikte kutlayacaklarını kaydeden Rektör Prof. Dr. Adnan Yüksel, dayanışma içinde olmanın büyük bir güç oluşturmada önemli olduğunu söyledi.

Daha sonra kürsüye İranlı Öğrenciler Topluluğu Başkanı ve Diş Hekimliği 3.Sınıf Öğrencisi Negar Sadat Azimipour gelerek konuşmasını yaptı. Programda, Hafız Falı olarak tabir edilen Hafızın beyitlerinin yazılı olduğu küçük kağıtlara yazılmış fallar izleyiciler tarafından çekildi.

İran’ın tanıtıldığı video gösteriminin ardından programda Yelda Gecesinin ne olduğunu ve nasıl geçirildiğini Farsça ve Türkçe anlatan Tıp Fakültesi 2.Sınıf öğrencisi Yas Khomarloo’dan sonra ise İranın milli çalgısı setarla eser icra etmek için Sepehr Sanatkar Javidy geldi, kendisine bir başka öğrencimiz def ritimle eşlik etti.

Yelda gecelerinde okunması gelenek olduğu üzere Hafız ve Firdevsiyi öğrencilerimiz Nasır Barati, Arina Jafari Parsa, Mobina Ohadizadeh ve Mohammad Janbarazani seslendirdi.
    Yeniden sahne alan Sepehr Sanatkar Javidy solo setar dinletisiyle büyük beğeni topladı.

Programın son müzik ziyafetiyse Arshia Sharifi ve Taha Teymuriyan’dan geldi. İkili izleyenleri huzur dolu müzikleriyle adeta ülkelerine seyahata çıkardı.
    Program son olarak fuaye alanında katılımcılara sunulan Yelda Gecesine özel meyvelerin ve kuruyemişlerin ikramıyla sona erdi.
    Öğrenciler, İranlı aileler için 2000 yıldan fazladır devam eden ve huzur dolu bir gece olarak yaşadıkları Yelda Gecesini Biruni ailesiyle birlikte kutladıkları için mutlu olduklarını ifade ettiler.