5 Mayıs Ebeler Günü - Biruni Üniversitesi

5 Mayıs Ebeler Günü

Tarih : 11 Mayıs 2023
5 Mayıs Ebeler Günü

Dünya Ebeler Günü dolayısıyla üniversitemizde 5 Mayıs 2023 tarihinde “ Ebeler Günü” programı düzenlendi. Programın açılış konuşmalarını Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr Nezihe Kızılkaya BEJİ ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Nilgün Avcı gerçekleştirdi. Her iki konuşmacı da gebeliğin teşhisi ve gözetiminden başlayarak, annenin normal doğum yapması için var gücüyle çalışan ebelerin ve ebe adaylarının Ebeler Günü’nü kutladı. Etkinlikte annelere doğum sırasında yardım eden ve bebeklerin sağlıklı şekilde dünyaya gelmelerini sağlayan sağlık çalışanları ebelerin önemine dikkat çekildi.

Açılış konuşmalarının ardından programın ilk oturumda Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe KAFKASLI; fiziksel, zihinsel ve ruhsal sağlığı desteklemek için bitkilerden türetilmiş olan esansiyel yağların tedavi amaçlı kullanımı olan “Aromaterapi” hakkında bilgi verdi. Kadın Sağlığında Aroma terapinin yeri ve önemine dikkat çeken KAFKASLI,  aromaterapide kullanılan bitkilerin koklanması, masaj yoluyla sürülmesi ve içilmesinin gebelikte doğumu kolaylaştırdığını söyledi. KAFKASLI, ebe adaylarına bu tedavi şeklinin güncel gelişmeleri hakkında bilgi verdi. Ardından Nefes Terapisti Ece KAFKASLI, “Nefes Farkındalığı” üzerine seminer gerçekleştirdi. Katılımcılarla küçük küçük nefes tekniklerinin uygulamalı olarak gösterildiği seminerede; doğum sırasında ve öncesinde gebelerin nefes kontrolü ile nasıl doğumlarını kolaylaştırabileceği hakkında bilgi verildi.

2. Oturumda Uzm. Ebe Gizem CEYLAN ÇOBAN Travayda Sakız Çiğnemenin Ağrı, Anksiyete, Yorgunluk ve Susuzluğa Etkisi, Uzm. Ebe Çiğdem ERDAL Multipar Gebelere Uygulanan Travay Diyetinin Doğum Sürecinde Anne ve Bebeğe Etkisi, Uzm. Ebe Sahra Büşra ALACAGERGİN Travayda Duşun Doğum Sürecine, Memnuniyete ve Konfora Etkisi ve Uzm. Ebe Ayşenur GÜÇYILMAZ Menopozdaki Kadınların Sıcak Basması Şikayetini Azaltmada Soğuk Su İçmenin Etkisi konulu sunumlarını gerçekleştirdi.

Son oturumda ise Uzm. Ebe Hasibe UYSAL YETEN Müziğin Geçiş Fazı ve Sonrası Doğum Sürecine Etkisi ve Uzm. Ebe Gülen KAVSA Gebelikte İnternet, Sosyal Medya ve Sosyal Çevrenin Bilgi Kaynağı Olarak Kullanılmasının Doğum Korkusuna Etkisi hakkında bilgi verdi. Etkinliğe katılan konuşmacılara teşekkür belgelerinin taktim edilmesinin ardından program sona erdi.